Ajatus muuttaa maailmaa


Uutisotsikot kertoivat joitain päiviä sitten uudesta yhteiskuntasopimuksesta. Työeläkemaksuja korotetaan, työntekijöille on luvassa keppiä ja työnantajille porkkanaa. Lukiessa mieleen nousi kuva kahdesta aasista: toista piiskataan eteenpäin ja toista maanitellaan liikkeelle porkkanan voimalla. Kummassakin tapauksessa joku ohjailee ylhäältä käsin alempana olevaa, jolta puuttuu omaehtoinen motivaatio toimia. Vastahakoisia pökkelöitä tuupitaan suuntiin, jonne kukaan ei halua vapaaehtoisesti. Puhutaan Suomen työilmastosta, joka äkkiseltään vaikuttaa melko alavireiseltä. Jäin miettimään millaisia ajatuksia tarvittaisiin, jotta ilmapiiri muuttuisi inspiroivammaksi.

 

Donkey2

 

Uudelleen määrittely luo uutta

 

Voimme jokainen luoda ajatuksillamme toisenlaista todellisuutta kuin tämänhetkinen kokemuspiirimme. On paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa, mutta myös yksinkertaisia tapoja hypätä pois vanhasta. Yksi tapa on asioiden uudelleen määrittely ja nimeäminen, sillä juuri käyttämämme sanat lukitsevat meidät mielikuviin ja tunnetiloihin, joita sitten elämme totena.

 

Sanat ja ajatukset voi valita

 

Uskomme herkästi omien ajatustemme olevan totta, mutta totuudet ovat aina tulkinnanvaraisia ja kunkin omia uskomusjärjestelmiä myötäileviä. Voimme tulla tietoisemmiksi ja valita ajatuksemme tarkemmalla seulalla. Voimme päättää mitä ajattelemme kanssaihmisistä ja ympäröivistä olosuhteista. Se, mihin huomio kiinnittyy, kasvaa.

 

Kolme kysymystä, joilla voi testata ajatuksiaan

 

Voimme kyseenalaistaa ovatko ajatuksemme totta ja voimme tarkistaa mielipiteitämme ihmisistä ja ympäristöstämme. Yksinkertainen tapa on kysyä itseltään

 

  1. Onko ajatukseni oikeasti totta, sataprosenttisesti ja absoluuttisesti totta?
  2. Kuinka totta on myös päinvastainen ajatus tai mielipide?
  3. Kuinka reagoin, kun ajattelen jonkin asian olevan totta?

 

Johtajani on vaikea tyyppi. Onko se totta?

 

Jos oma mielipiteeni työtoverista tai johtajasta on hyvin voimakas, saattaa yhteistyötä helpottaa vaihtoehtoisen katsantokannan tutkiminen. Esimerkiksi kireän ja impulsiivisen johtajan käyttäytymisen syy voi olla aivan muu kuin epämiellyttävä luonne. Vuorovaikutus saattaa muuttua pelkästään sillä, että kykenen löytämään uuden taustaoletuksen toisen käytökselle. Ehkä hän on vain epävarma ja joutuu hajauttamaan huomiotaan liian laajalle? Useimmiten uusi näkökulma muuttaa keskinäistä dynamiikkaa ja yhteistyö rakentuu uudesta näkökulmasta paremmaksi kuin aiemmin.

 

Se mitä ajattelen toisesta henkilöstä, muuttaa hänen käytöstään ajatukseni suuntaan. Uudelleenmäärittelyn mahdollisuuksia kannattaa tutkia, sillä maailma muuttuu ajatuksen voimalla.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *