Ihmissuhdetaidot johtajuustekijänä tulevaisuudessa


Tulevaisuuden liiketoiminta -kurssin kouluttaja, Aalto-yliopiston professori Katariina Kemppainen luennoi älykkäistä ja kestävistä toimitusketjuista ja toimitusketjujen kehittymisestä. Kahden ja puolen tunnin luennosta Kemppainen käytti lähes tunnin, 45% ajasta esittelykierrokseen, jonka kysymyksinä ovat: ”Mitä sinä teet työssäsi? Mitä haluat oppia tänään älykkäistä ja kestävistä toimitusketjuista? Miten sinä opit?” Kemppainen keskusteli ryhmämme jokaisen jäsenen kanssa kysymyksistä henkilökohtaisesti.

 

Mitä lähetys- ja vastaanottokanavia sinä käytät?

shutterstock_82597498

Hyvä vuorovaikuttaja selvittää keskustelukumppaninsa vastaanottokanavan ja huomioi sen kommunikoinnissaan. Miten sinä parhaiten opit? Oletko

  • visuaalinen
  • loogis-järkevä
  • auditiivinen vai
  • kinesteettinen?

Taitava viestijä oivaltaa myös nopeasti kenelle on parempi toimittaa kuvallista materiaalia, kenelle pitää lähettää tiedot kirjallisessa muodossa etukäteen, kenen kanssa on parasta jutella ja kenen kanssa kannattaa pohtia kasvokkain ”mitä me tälle asialle voisimme tehdä”.

 

Kaksi tärkeää ii:tä

Tämän päivän työelämässä on ensiarvoisen tärkeä omata vuorovaikutustaitoja: oivaltaa esimerkiksi miten tasavertaisessa johtajistossa kunkin kanssa tulee kommunikoida, jotta saa ajamaansa asiaa edistettyä. Vertaista ei voi käskyttää, eikä sen puoleen useimmissa tapauksissa voi enää alaisiakaan.

Sekä ongelmanratkaisutaidot että viestintä-, ihmissuhde- ja neuvottelutaidot pitäisi sisällyttää jo peruskoulussa lasten opintosuunnitelmaan. Isot ii:t onnistuneessa, kestävän kehityksen työympäristössä ja kommunikoinnissa ovat

 

  • ihminen ja
  • ihmissuhdetaidot

 

 Muutos lähtee itsestä

 

Muutos lähtee aina kaikista meistä itsestämme. Kriisien aika vaatii hyvää johtamista ja hyviä ihmissuhdetaitoja. Ei hätää, jos ei sattunut saamaan huippu-diplomaatin geenejä äidinmaidossa. Taitoa tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa  voi oppia. Jotta talous voi kehittyä kestävään suuntaan, ihminen on nähtävä tärkeänä osatekijänä, siis me kaikki omine ominaisuuksinemme.

 

Resepti hyvästä erinomaiseksi

 

Tieto ja substanssiosaaminen tämän päivän johtajatyössä tai kenenkään muunkaan työssä ei pelkästään riitä. Erinomaisuuteen tarvitaan toinen puoli lisää. Kestävän kehityksen vuorovaikutus nousee keskiöön.

Tietoisuusjohtaminen on sekä vuorovaikutustaitojen lisäämistä että omien sisäisten jumien ja ajattelun avaamista laajemmalle kaistalle. Nykytyössä, ihan samoin kuin kotioloissakin, oman itsen kehitystyö on huomattava menestystekijä. Puhumattakaan siitä, että se on myös onnellisuustekijä.

– Hyvin toisten kanssa toimeen tuleva tulee toimeen myös itsensä kanssa. –

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *