Jakamisen kertotaulu


Monet meistä muistavat vielä, kuinka sisarusten kanssa piti jakaa: huone, vanhempien huomio, lahjat, makeiset, milloin mitäkin. Välillä niistä piti tapella. Piti pitää puolensa. Sotien aikaan syntyneet muistavat, kuinka omasta vähästään piti jakaa niille, joilla oli vielä vähemmän. Kun jaan, se on itseltäni pois, on vanha totuus.

Työelämässä jakamisen kohteena on usein tieto. Se, jolla on tieto, on valtaa. Se jolla on enemmän, on enemmän neuvotteluvaluuttaa, etulyöntiasema ja arvoa. Jos jaan työhön liittyvää tietoani toisille, en olekaan enää omassa sarjassani ainutkertainen, vaan muut voivat hyötyä ja käyttää jopa omaa tietoani minua vastaan. Tiedolla on kautta historian briljeerattu, siitä on taisteltu, sen avulla on kivuttu ylöspäin ja pelattu organisaatiopelejä, tieto on ollut valuuttaa, rahaa, jota ei riitä kaikille.

 

shutterstock_82597498

 

Entä nyt, kun vanhat rakenteet muuttuvat tiiviiseen tahtiin, organisaatiot romuttuvat ja työtä tehdään projektiluontoisesti erilaisissa vaihtuvissa kokokoonpanoissa, jossa rakentava vuorovaikutus ja tiedon jakaminen ovat tärkeässä asemassa? Sotien jälkeinen puutteen todellisuus ei enää päde. Uusi tiedon jakamisen matematiikka on erilaista kuin muinoin.

Jakamisen kertotaulu nyt:

  • kun annan tietoni toiselle, se ei ole minulta pois, minulle jää edelleen omani
  • kun annan niin saan: voin saada hyvän keskustelun ja uutta tietoa, saldoni onkin plussalla
  • kun vastaanottaja antaa minulle oman tietonsa: antaessani saldoni voi tuplaantua
  • kun työstämme tietojamme yhdessä, voi syntyä jotain aivan uutta. Yhteistyö hyväksyvässä ja luottamuksellisessa ilmapiirissä saa aikaan nostetta, joka ei synny yksin: saldoni voi moninkertaistua
  • kun annan tietoni sinulle, sinä käsittelet sitä omasta näkökulmastasi ja omista taustaoletuksistasi käsin, jotka ovat toisenlaiset, kuin omani. Antamani tieto muuttuu sinun omaksesi, ja minulla on edelleen ainutlaatuinen ikioma tietoni. Ne ovatkin eri tietoja ja niillä saa aikaan eri lopputuloksia.

Omasta tiedostamme tulee rikkaampaa, kun annamme, vaihdamme ja tutkimme  sitä monista perspektiiveistä. Voimme löytää uusia ratkaisuja, näkökulmia ja luovuutta, loputtomasti.

 

Jakaminen lisää arvoa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *