Ihmisen keho toimii kuten organisaatiot


Stressiä? Ihmisen keho toimii kuten organisaatiot

 

”Ihmisen keho toimii tismalleen samaan tapaan kuin organisaatiot”, luennoi Simon Sinek NBF2015:ssa. Kun ihminen voi hyvin, tuntee olonsa turvalliseksi ja tuntee kuuluvansa joukkoon, hän kykenee antamaan parhaan panoksen työhönsä. Pitkään jatkuneessa stressin, pelon, ahdistuksen tai masennuksen tilassa työtehomme ja luovuutemme laskevat. Ilman muuta me organisaatioittemme osasina vaikutamme niiden toimintaan vastaavalla tavalla.

 

Me ihmiset olemme edelleen myös eläimiä vaistoinemme vaikka looginen ajattelumme väittäisi toisin. Hälytysjärjestelmämme toimii samaan tapaan kuin muidenkin eläinten. Buddhan aivot –kirjassa Rick Hanson ja Richard Mendius kuvaavat, että hälytystilaan, stressireaktioon liittyvä tunne, joka viestittää meille normaalitilan poikkeamasta on ahdistus, hermostuneisuus, pelko tai masennus.

shutterstock_317937611

 

 

Hermojärjestelmämme toimii edelleen samaan tapaan kuin savannilla ruohoa nyhtävän seepran. Samalla kun se nauttii ateriastaan, sen koko hermojärjestelmä on äärimmilleen virittynyt skannaamaan poikkeamia ympäristöstä. Rasahdus tai linnun pyrähdys lentoon on hälytys: hengenvaara! Silmänräpäyksessä seepra on täydessä hälytysvalmiudessa ja valmis pakoon.

 

Pitkään jatkuneet stressi ja turvattomuuden tunne vähentävät työtehoa

Pitkään jatkunut hälytystila: stressi ja turvattomuuden tunne kuluttavat elimistömme serotoniini- ja oksitosiinivaratoja tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi. Fysiologinen seuraus voi olla väsymys, unettomuus tai suoranainen lamaannus. Emotionaalisella puolella puutostilat voivat aiheuttaa kroonista ahdistusta, masennusta ja hermostuneisuutta.

Yritysten tavanomaiset palkkio- ja motivointitavat kuten palkankorotukset, virkistyspäivät ja elämystempaukset eivät lisää turvallisuuden ja hyväksyttynä olemisen tunnettamme. Ne lisäävät kyllä hyvää oloa ja kohottavat mielialaamme mutta vain lyhytaikaisesti. Vaikutus ei ole tukeva ja korjaava.

 

Nappikauppa ei kannata

 Nykyisessä epävarmassa ja kaaosmaisessa ilmapiirissä helppo ratkaisu on ”nappi suuhun ja menoksi”, lisätään hyvää oloa kemiallisesti. Suomen psykologiliiton mukaan 400.000 suomalaista käytti mielialalääkkeitä vuonna 2014. Pikaliima korjaa harvoin pysyvästi. Quick fix ei pureudu yrityksen olemassa olevan kulttuurin kriittiseen tarkasteluun ja parantamiseen. Saattaa käydä päinvastoin: kun ongelman korjaamista lykätään, on sillä on taipumus kasvaa ja moninkertaistua.

 

Minätyö luo pohjaa kestävälle kasvulle ja kehitykselle

Kestävä turvallisuuden tunne löytyy oman mielen sopukoista, ei kaivoon kannettuna vetenä. Yritys voi omasta puolestaan tukea itsekehitystyötä käytännössä. Itsekehitysmenetelmien ja coachauksen tuominen koko henkilökunnan ulottuville on yksi toimiva ratkaisu.

”Se, mitä mielesi kautta virtaa, muovaa aivojasi. Voit mielesi avulla muuttaa aivojasi parempaan suuntaan, mikä hyödyttää itseäsi sekä jokaista ihmistä, jonka elämää kosketat.”

– Buddhan aivot.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *