Muutos tapahtuu pinnan alla

Muutos tapahtuu näkyvästi ja pinnan alla


Muutos tapahtuu pinnan allaMuutos tapahtuu näkyvästi ja pinnan alla

Mainonta ja markkinointi ovat perinteisesti erittäin tietoisia siitä, kuinka tietoisuuteemme voidaan vaikuttaa. Nuoriso tietää tarkalleen millaisia vaatteiden pitää olla, jotta viestittää oman ryhmänsä tietoisuutta. Menestyjän vapaa-ajan neuleessa pitää olla tietty merkki. Vaatteen omistaja viestittää tietynlaista tietoisuutta ja on liittynyt tietylle tietoisuuden kanavalle, jonka ympäristö ymmärtää.

Tietoisuuden muutoksen mahdollisuus

Henkilökohtaisella tasolla tietoisuuden muutosmahdollisuuden nopeutuminen vaikuttaa monilla alueilla. Vielä 1900-luvun alussa oli tyypillistä, että jos syntyi tiettyyn varallisuus- tai yhteiskuntaluokkaan, oli sidoksissa siihen koko ikänsä. Nykyään vanhojen rakenteiden purkautumisen myötä mahdollisuus muutokselle on olemassa ja siirtymä luokasta toiseen voi tapahtua yhden elämän aikana. Vielä 30 vuotta sitten oli tyypillisempää pysyä yhdessä ammatissa koko ikänsä. Nyt on normaalia vaihtaa ammattia useamman kerran työelämän aikana.

Arkisena esimerkkinä tietoisuuden muuttumisesta on vaikkapa luomuruoka. Kolmekymmentä vuotta sitten luomua ei kukaan kysynyt kaupoissa. Nykyisin lähes joka ruokalajikkeesta löytyy oma luomuversionsa. Kysyntä on paikoitellen suurempaa kuin kyetään tuottamaan. Tietoisuus ympäristöstä ja toisaalta ruoan terveellisyydestä on kasvanut valtavasti.

Tietoisuus muuttuu myös silloin, kun esimerkiksi urheilussa joku ylittää aiemmin mahdottomana pidetyn rajan. Hän avaa muille tietoisuuden siitä, että sama on mahdollista saavuttaa.

Muutos ja muutoksen mahdollisuuden sykli nopeutuu koko ajan työelämässä. Ennen stabiilit alat ovat vaikeuksissa tai häviävät, uusia syntyy. Ennen vakailla aloilla ollaan YT-kierteessä. On eletty jo 30 vuotta ’muutos on jatkuvaa’ -tietoisuudessa, josta on pikkuhiljaa siirrytty ’kaaos on normaalia’ tietoisuuteen.

Nyt eletään ’kaaos on normaalia’ -tietoisuuden lisäksi
’stressi on normaalia’ -tietoisuudessa.
Entäpä jos voisimmekin avautua uudelle tietoisuudelle , jonka mukaan
kaaos on normaalia ja hyvinvointi kaaoksessa on normaalia?
Olen levollinen, teen työni, nautin vapaa-ajastani ja elämästä,
luon elämästäni itselleni hyvän kokemuksen kaaoksessa, joka on normaalia.

 

Tietoisuus muuttuu usein ilman, että sen paremmin kiinnitämme huomiota siihen.

Emme aina edes tiedä mistä muutos on lähtöisin, emmekä huomaa muutoksia käytöksessämme ennen kuin joku kiinnittää huomiomme niihin.