Unettomuus: Ajanhallinta ja uneton johtaja


”Huomaan, että monet projektit alkavat öisin pyöriä päässä. Herään ja sitten alkaa ideoita tulvia. Kello käy ja aamulla on silmät ristissä. Olen aina ollut kevytuninen, mutta viime aikoina unettomuus on alkanut vaivata,” 45-vuotias Jouni kuvasi.

 

Tapaamisen aiheena oli ajanhallinta ja uneton johtaja.

 

Lähestyimme teemoja ajanhallinnan ja ajankäytön näkökulmista: mitä teen nyt, mitkä tekijät kuormittavat työaikaa, mitkä vapaa-aikaa, milloin levätään ja palaudutaan?

shutterstock_61385686

 

Tutkimme ajankäyttöä aikajanalla

 

”Oli pysäyttävää havaita, kuinka suurin osa kuormittavista tekijöistä, yli 90%, kohdistui kahden ensimmäisen vuoden kohdalle,” kuvaa Jouni. ”Mitä tämä tieto sitten auttoi? Pystyin mallintamaan arjen sisällön ja tavoitteet uudesta perspektiivistä. Tämän kautta löysin pieniä työkaluja ja niiden lisäksi tuli suuri oivallus ja päätös: seuraavan kahden vuoden aikana ei voi aloittaa uusia vastuullisia projekteja, tms. jos jostain nykyisestä ei irrottaudu. Oliko tiedolla vaikutusta? Uskomaton vaikutus: välittömästi päätöksen tehtyä uniongelmat ovat hävinneet!”

 

Viisi keinoa hyvään uneen

 

Hyvän unen reseptejä on monia. Alla on listattu viisi hyväksi havaittua keinoa edellä olevan kertomuksen oivalluksen lisäksi:

 

1. Varaa itsellesi tunti kiireetöntä aikaa ennen nukkumaan menoa.

 

Samat konstit rauhoittumiseen ja hyvään uneen pätevät aikuisille kuin lapsillekin. Väkivaltaohjelmat tai surffailu netissä juuri ennen nukkumaan menoa eivät paranna yöunta.

 

2. Varaa kynä ja paperia yöpöydälle.

 

Jos ajatukset alkavat pyöriä päässä, kirjaa ne ylös. Muistettavat asiat siirtyvät pois mielestä, kun ne on tallennettu paperille.

 

3. Luo selkeyttä ja rauhallisuuden tuntua tilaan, jossa nukut.

 

Karsi makuuhuoneesta stimuloivat ärsykkeet, kuten kännykkä ja tv.

 

4. Nouse pois sängystä, jos heräät keskellä yötä tai uni ei vain tule.

 

Siirry istumaan, lue kirjaa tai tee itseksesi rentoutusharjoitus.

 

5. Tue hyvää unen laatua sopivalla ravinnolla.

 

Huolehdi, että saat tarpeeksi tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Esimerkiksi B-vitamiinien puute sekä kalsiumin ja magnesiumin puute heikentävät unen laatua. Huolehdi myös, ettet nauti ennen nukkumaan menoa piristeitä tai päihteitä kuten kofeiini ja alkoholi.

 

Jounin tapauksessa oman työ- ja harrastetilanteen sekä ajankäytön tarkastelu konkreettisesti kuuden vuoden aikajänteellä ja aikajanalla avasi silmät: mihin tässä oikeastaan on kiire? Miksi kaikki pitäisi tehdä nyt heti?

Aikaa on.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *